Friday, 3 November 2017

ဆေးပေါင်းခတဲ့ည



မြန်မာ့ယဉ်ကျေးမှု ရိုးရာအစဉ်အလာများစွာထဲမှ တစ်ခုဖြစ်သော တန်ဆောင်မုန်းလပြည့်နေ့တွင် မဲဇလီပင်၌ ဆေးပေါင်းခသည်ဟု မှတ်ယူကြကာ မဲဇလီဖူးကို ဟင်းချို ချက်သောက်ခြင်း၊ သုပ်စားခြင်း၊ တို့မြှုပ်စားခြင်းများသည် အစဉ်အလာကောင်းတစ်ခုအဖြစ် ပါဝင်ပါသည်။ ထိုအလေ့အထသည် နက္ခတ္တ နယဝေဒပညာရှင်ကြီး တို့ ၏ ကောင်းမြတ်သော စေတနာဖြင့် ညွှန်ကြား ခဲ့ သည်မှ ဆင်းသက်လာသောအစဉ်အလာကောင်းတစ်ခုဖြစ်ပြီး တန်ဆောင်မုန်းလပြည့်နေ့တွင် မဲဇလီပင် ကို ဆေးေ ပါင်းခ သည်ဟု ရွေးချယ်ခဲ့ကြခြင်းမှာ ခါးသောအရသာတို့သည် ဆေးဖြစ်တတ်၏ ဟူ သော ဆေးကျမ်းလာ ဓာတ်သဘောအရဝေ ဒဆရာကြီး များက ရွေး ချယ်ခဲ့ကြခြင်းဖြစ်၏။

သက်ရှိသတ္တဝါတု့ိ၏ ကျန်းမာပြီး အသက်ရှင်သန်မှုတို့မှာ တေဇော ခေါ် အပူဓာတ်(မီးဓာတ်သည် အဓိကအခန်းကဏ္ဍမှ ပါဝင်နေ၏။ ဆေးပညာ သဘောအရ ထိုတေဇော ဓာတ်ပျံ့နှံ့မှု အတွက် ဝါယောဓာတ်သည် နောက်ကွယ်မှ ကြိုးကိုင်၍နေသည်ဟု ဆိုပါသည်။ ထို့ကြောင့် ဝေဒပညာရှင်တို့က မဲဇလီကို ခါးသော အရသာနှင့် တေဇောဓာတ်၊ ဝါေ ယာဓာတ်နှစ်ပါးတို့ စွမ်းအင်သတ္တိ တို့ကို ပေါင်းစပ်၍ အင်အားဖြည့်ကာ စားသောက်အသုံးပြုစေခြင်းဖြစ်ဟန်တူပါသည်။ မဲဇလီသည် ဝါယော(လေ) တေေ ဇာ (မီး ဓာတ်) နှစ်ပါးတို့ ကြီးမှူး၍ ခါးသော အရသာရှိသော သစ်ပင်မြောက် မြားစွာတို့ အနက်မှ မဲဇလီပင်ကို ရွေးချယ်ခဲ့ကြခြင်းဖြစ်သည်။

တစ်ဖန် တန်ဆောင်မုန်းလ၌သာလျှင် ကြတ္တိကာနက္ခတ်နှင့် လပြည့်ဝန်းတို့ အတူယှဉ်တွဲ၍ မွန်းတည့်ခြင်းကြောင့် တန်ဆောင်မုန်းလကို ရွေးချယ်ခဲ့ခြင်းဖြစ်ပါသည်။ တစ် ဖန်ကြတ္တိကာ နက္ခတ်၏ ပထမပါဒ်သ တေဇော(မီး ဓာတ်)အားကောင်းသော မိဿရာသီ၏ နောက်ဆုံး အံသာအတွင်း၌ ရပ်တည် ၍နေပြီး၊ တေ(မီး)နက္ခတ်၏ စွမ်းအင် သတ္တိ ကို ရယူလိုခြင်းကြောင့် ကြတ္တိကာ နက္ခတ်ကို ရွေးချယ်ရခြင်းဖြစ်၏။

တစ်ဖန်လပြည့်ဝန်းသည် ဆီး နှင်း၊ မြူ၊ တိမ်၊ သူရိန်၊ မီးခိုးစသော အညစ်အကြေးငါးပါးကင်းမှသာလျှင် လပြည့်ဝန်း၏ စွမ်းအင်သတ္တိကို အပြည့် အဝရရှိနိုင်မည်ဖြစ်ရာ၊ တန်ေ ဆာင်မုန်းလ သည် ညစ်မျိုး(၅)ပါးတို့မှ ကင်းစင်သော လဖြစ်ခြင်းကြောင့် တန်ဆောင်မုန်း လပြည့်နေ့ကို ရွေးချယ်ခဲ့ခြင်းဖြစ်သည်။ တစ်ဖန် အခိုးအငွေ့တို့ကို ထွက်စေနိုင် သည့် အာကာသဓာတ်လွှမ်းမိုးသော၊ ရောဂါခပ်သိမ်းကို ပျောက်ကင်းစေ တတ်သော၊ အသက်ကို ကယ်တင်စေ နိုင်သော ဇီဝကို ကြာသပတေး ဂြိုဟ် ကြီး၏ နဝင်း၌ စီး ၍နေသောကြောင့်၊ ကြာသပတေးဂြိုဟ်၏ စွမ်းအင်သတ္တိ ကို ရယူလို၍ ကြတ္တိကာ နက္ခတ်၏ ပထမ ပါဒ်သကို ရွေးချယ်ရခြင်းဖြစ်ပါသည်။

လပြည့်ဝန်းကြီး လပြည့်သည့် အချိန်နှင့် ကြတ္တိကာ နက္ခတ်တို့အတူ ယှဉ်တွဲ၍ မွန်းတည့်သည့်အချိန်ကို မျက် မြင်အားဖြင့် ကြည့်မည်ဆိုလျှင် တန် ဆောင်မုန်း လပြည့် ည၌ ကောင်းကင် ကို မော့ကြည့်သည့်အချိန်တွင် မိမိတို့၏ ဦးခေါင်းပေါ်တည့်တည့်၌ လပြည့်ဝန်းကြီး သည် တောင်ဘက်သို့ အနည်းငယ် တိမ်းစောင်းပြီး၊ ကြတ္တိကာန က္ခတ်ခေါ် ဖျောက်ဆိပ်သည် မြောက်ဘက်သို့ အနည်းငယ်ယွန်း၍ တည်ရှိနေမည်ဖြစ် သည်။ အကွာအဝေးအားဖြင့် မြောက်(၄)အံသာ၊ (၂၁၅) လိတ္တာကျနေမည်ဖြစ် ၏။ ထို အချိန်သည် ဆေးပေါင်းခချိန်ဖြစ် ၍ ဆေးကြူးခြင်း၊ ဆေးဖော်ခြင်းများကို ပြုလုပ်ရမည်ဖြစ်သည်။

ဆေးပေါင်းခသည့် မဲဇလီကို အသုံးပြုရာတွင် မဲဇလီပင်၏ အဖူးအပွင့်များ သာမက၊ ပဉ္စငါးပါးဖြစ်သည့် အမြစ်၊ အခေါက်၊ အရွက်၊ အဖူးအပွင့်၊ အသီးတို့ကို ခူးထားပြီး၊ ၎င်းအ ပင်၏ သဘာဝ စွမ်းရည်သတ္တိများ မပျောက်ပျက်သွားစေရန် အခြောက်လှန်းသည့် နည်းစနစ်ကို အသုံးပြု၍ သိမ်းထားရမည်ဖြစ်သည်။ ၎င်းတို့ကို လိုအပ်သည့်အချိန်၌ လို အပ်သလို အသုံးပြုနိုင်ပါသည်။ သို့ သော်..ဆေးပေါင်းခသည့်အချိန်၌ခူး၍ လရောင်အောက်၌ ချက်ချင်းစားသောက် ခြင်းသည်ကား တန်ဖိုးအာနိသင်ပို၍ အစွမ်း ထက်မြ က်စေမည်ဖြစ်ပါသည်။

မဲဇလီကို ဆေးဘက်ဝင်အဖြစ် စားသုံးရာ၌ ဈေးထဲတွင် အစည်းကလေး များပြုလုပ်၍ လည်းကောင်း၊ အဖူးကလေးများကို ခြွေဆွတ်၍ ပြည်တောင်း၊ နို့ဆီဘူးခွက်တို့ဖြင့် ချိန် ထည့်ရောင်းသည်ကို ဝယ်ယူလာကြပြီး တန်ဆောင်မုန်း လပြည့်နေ့ညတွင်မှ ပြုတ်သုပ်၍ စားသောက်ရ ခြင်းမျိုး မဟုတ်ရပါ။ အချိန်မှာ တန်ဆောင်မုန်းလပြည့် တော့ မည့်နေဝင်ချိန်မှစ၍အရှေ့မိုးကုတ် စက်ဝိုင်းမှ ကြတ္တိကာ နက္ခတ်ခေါ် ဖျောက်ဆိပ်ကြယ်နှင့် လပြည့်ဝန်းတို့သည် မတိမ်းမယိမ်း အတူယှဉ်တွဲ၍ ထွက်ပေါ်လာ ကြပြီး မိမိ တို့ ၏ ဦးခေါင်းတည့်တည့်သို့ ရောက်သောအခါ၌ တောင်မြောက် လတ္တီတွဒ်မျဉ်းတန်းအားဖြင့် တစ်တန်းတည်းဖြစ်နေသော အချိန်ဖြစ်ရပါမည်။

မှတ်ချက်။ ။ ဝေါဟာရမာသ တန် ဆောင်မုန်းလပြည့်နေ့ညဟု ခေါ်ဆို တိုင်းလည်း လပြည့်ဝန်းကြီးသည် ဝိုင်း ဝိုင်းစက်စက် လပြည့်ချင်မှ ပြည့် မည် ဖြစ်ေ သာကြောင့် ဝေါ ဟာရမာသ တန်ဆောင်မုန်းလပြည့်ကို တရားသေမယူဘဲ လပြည့်ဝန်းကြီး ဝိုင်းဝိုင်းစက်စက်ဖြစ်သည်၊ မဖြစ်သည်ကို သတိထားရမည်ဖြစ် သည်။တန်ဆောင် မုန်း လပြည့်ညတွင် ကောင်းကင်တစ်ခွင်လုံး အလွန်သာယာလှပနေပါသည်။ ဝင်းပကြည်လင်သော လပြည့်ဝန်းနှင့်အတူ ကြတ္တိကာ နက္ခတ်နှင့် ကျီးတာရာ၊ ဟင်္သာတာရာ၊ ကြယ်တာရာ နက္ခတ်ပေါင်းစုံကွန့်မြူးနေ ပေသည်။ ဤသို့ ကောင်းကင်နက္ခတ် စုံလင်နေသဖြင့် တစ်ဆယ့်နှစ်ခါသော လပြည့်ညများထဲတွင် အလှဆုံး၊ အတင့် တယ်ဆုံး လပြည့်နေ့ညဖြစ်ပါသည်။

ဤတန်ဆောင်မုန်းလပြည့်ည အချိန် အခါတွင် သစ်ရွက်သစ်ဖူးတို့၌ မဲဇလီဖူးသည် ဆေးပေါင်းခသည်ဟု အယူ ရှိကြပါသည်။ မဉ္ဇရီဟူ၍လည်းကောင်း၊ နတ်ပန်းမဉ္ဇူဟူ၍ လည်းကောင်း တင်စားခေါ်ဆိုကြသော မဲဇလီဖူးသုပ် သည် ရာသီစာဖြစ် ပြီး စားသုံးကြသူတိုင်း အနာရောဂါ ဘယ၊ အန္တရာယ်ကင်းရှင်း သည်ဟု ဆိုကြပါသည်။ သို့ဖြစ်ရာ မိသားစုများအလိုက်၊ အိမ်နီးချင်းများ စုပေါင်း၍လည်းကောင်း၊ အသင်းအဖွဲ့အနေအားဖြင့်လည်းကောင်း မဲဇလီဖူး တို့ကို သုပ်စားလေ့၊ ဝေငှလေ့ရှိသည့် ချစ်စရာမြန်မာတို့၏ ဓလေ့စရိုက်ကို လည်း ကြည်နူးဖွယ်ရာ မြင်တွေ့နိုင်ပါ သည်။

မန်လည်ဆရာတော်၏ မာဃ ဒေဝလင်္ကာကျမ်း၌ ” ထို့ပြင်နောက်မှာ နှစ်ရာကျော်ငြား ငါးဆယ့်ငါးဖြင့် ရက်ပွားရောက်လွန် ဆုံးစွန်ဝဿသရဒဟု မိုးလကုန်စဲ၊ ကထိန်ပွဲနှင့်..” ဟူ ၍ အတာကူးပြောင်းပြီး ၂၂၅ရက်မြောက်သော တန်ဆောင်မုန်းလ၊ မိုးဥတုအဆုံး “သရဒဥတု” အချိန်အခါ၌ ကထိန်ပွဲများ ကျင်းပကြောင်း ဖော်ကျူး ထားပါ သည်။ မသိုး သင်္ကန်းကပ်လှူခြင်းသည် ကထိန်အလှူမှထပ်ဆင့် ပေါ်ပေါက် လာသော ဒါနပွဲဖြစ်၏။ ကထိန်သင်္ကန်း လှူဒါန်းရာဝယ် သံဃာတော်များကို ကိုယ်တိုင်ချုပ်ဆိုးထားသော သင်္ကန်း အား ညအိပ်မသိမ်းဆည်းဘဲ လှူဒါန်း သောနေ့ အရုဏ်မတက်မီ သင်္ကန်းချုပ် ဆိုးမှုနှင့် အပ်နှင်းမှုများအား ပြီးစီးအောင် ဆောင်ရွက်နိုင်သော သင်္ကန်းကို မသိုး သင်္ကန်းဟု ခေါ်ပါသည်။ သင်္ကန်းချုပ် ဆိုးနေစဉ် အရုဏ်တက်လျှင်ဖြစ်စေ၊ အပ်နှင်းမှု လုံးဝမပြုဘဲ ညသိပ်ထားလျှင်ဖြစ်စေ သင်္ကန်းသိုးသည်ဟု ဆိုပါသည်။

မသိုးရွှေကြာသင်္ကန်းရက်ပြိုင်ပွဲကို နှစ်စဉ်မြန်မာပြည်အနှံ့အပြားရှိ တန်ခိုး ကြီးဘုရားပရဝဏ်အတွင်း ကျင်းပလေ့ရှိ ရာ ရက်ကန်းစင်အသီးသီးက အမည် အမျိုးမျိုးဖြင့် ပါဝင် ယှဉ်ပြိုင်လေ့ရှိသည် ကို တွေ့ရပါသည်။ ဤမြင်ကွင်းမှာလည်း မြန်မာတို့၏ ဘာသာသာသနာရိုသေ ကိုင်းရှိုင်းမှုနှင့် မြန်မာ့ရိုးရာအထည်ရက်လုပ်ခြင်း၊ လက်မှုအနုပ ညာ တို့ကို သရုပ်ဖော်ပြသသည့် မြတ်နိုးဖွယ် မြင်ကွင်း တစ်ခုပင်ဖြစ်ပေတော့သည်။

Photo & Post Credit From Internet
‌Read More

Thursday, 13 November 2014

Myanmar's National Telephone Area Code

Name of Town Area Code
Amarapura 02
Aungban 081
Aunglan 067
Ayetharyar 081
Bagan-Nyaung Oo 02
Bago 052
Bahtoo 081
Bamaw 074
Beelin 057
Chauk 061
Chaung Tha 042
Dagon East (Industrial Zone) 01
Daik U 052
Dala 01
Dawei 057
Gantgaw 062
Gyobingauk 053
Hakha 070
Hinthada 044
Hlegu 01
Hmawbi 01
Hopin 074
Hpann 058
Indaing 01
Kalaw 081
Kalay 073
Kanpauk 059
Kantbalu 075
Kanyautkwin 054
Katha 075
Kawlin 075
Kawkayeik 058
Kawthaung 059
Khayan 01
Kunhein 081
Kut-kai 082
Kyaington 084
Kyankin 044
Kyaukme 082
Kyauktagar 054
Kyauktan 056
Kyaukpadaung 061
Kyaukse 066
Kyeikhto 057
Kyobingauk 053
Lashio 082
Ladpadan 053
Latputta 042
Layhtaukkan 01
Leway 067
Loikaw 083
Magwe 063
Mahaling 064
Mandalay 02
Mattayar 02
Maubin 045
Maungtaw 043
Mawlaryine 057
Mawlaryinekyun 042
Meiktila 064
Minbu 065
Minhla 053
Minesat 084
Moekaung 074
Moenyin 074
Monyawa 071
Mudon 057
Muse 082
Myaing 062
Myanaung 044
Myaungmya 042
Myeik 059
Myingyan 066
Myitkyina 074
Myinmu 071
Nahtoogyi 066
Nankha 082
Namsan 081
Namtee 074
Nattalin 053
Naypyitaw 067
Ngapali(Shwe War Gyaing) 043
Ngaputaw 042
Ngwe Saung 042
Nayung Oo 061
Nyaung Done 046
Nyaung Hnit Pin 01
Nyaung Lay Pin 052
Nyaung Shwe 081
Ohnchaw 085
Pataung 053
Pakokku 062
Palaw 059
Pale (New Town) 01
Pantanaw 046
Pathein 042
Patheingyi 02
Paungde 053
Pendwegone 054
Phalan 070
Phyu 054
Pinlon 081
Pwintphyu 063
Pyapon 045
Pyawbwe 064
Pyay 053
Pyinmana 067
Pyinoolwin 085
Pyuntanzar 052
Sagaing 072
Salin 063
Seikkyikhanaungto 01
Shinmataung 062
Shwebo 075
Shwegu 074
Shwekyin 052
Shwetabin 065
Sinphyukyun 063
Sintkaing 066
Sittwe 043
Tachileik 084
Tada-Oo Int'l Airport 02
Taikgyi 055
Tamu 073
Taungdwingyi 063
Taungoke 043
Taungyi 081
Tetkone 067
Taungoo 054
Taungtha 066
Teetain 070
Thanatpin 052
Thandwe 043
Thanlyin 056
Tharwaddy 055
Thahton 057
Thayet 068
Thaze 064
Theinne 082
Thibaw 082
Twante 045
Warkhema 042
Waingmaw 074
Wintho 075
Wun Dwin 064
Yamethin 064
Yangon 01
Ye 057
Yenangyaung 060
Yeoo 075
Yesagyo 062
Zeebingyi 02
Zeegone 053
‌Read More

Saturday, 11 October 2014

အသီးအနှံများ၏ English အခေါ်အဝေါ်


Pumpkin = ဖရုံသီး။

Gourd = ဘူးသီး

Tomato =ခရမ်းချဉ်သီး။

Bitter gourd =ကြက်ဟင်းခါးသီး။

Potato =အာလူး

Lady’s finger =ရုံးပတီသီး။

Chilli =ငရုတ်သီး။

Brinjal =ခရမ်းသီး။

Cucumber =သခွားသီး။

Lychee =လိုင်ချီးသီး။

Pomegranatc =တလည်းသီး။

Jackfruit = ပိန္နဲသီး။

Star fruit =စောင်းလျားသီး။

Lime =သံပရာသီး။

Longan =တောကြက်မောက်သီး။

Avocado =ထောပတ်သီး။

Coconut =အုန်းသီး။

Palmira =ထန်းသီး။

Plum =ဇီးသီး။

Mango =သရက်သီး။

Mangosteen =မင်းကွတ်သီး။

Marian =မရမ်းသီး။

Strawberry =စတော်ဘယ်ရီသီး။

Dragon fruit =နဂါးမောက်သီး။

Orange =လိမ္မော်သီး။

Grape = စပျစ်သီး။

Apple =ပန်းသီး။

Pineapple =နာနတ်သီး။

Sugar apple =သြဇာသီး။

Sugar maple =သကြားသီး။

Custard apple =သြဇာသီး။

Bale fruit =ဥသျှစ်သီး။

Drumstick =ဒန့်သလွန်သီး။

Chestnut =သစ်အယ်သီး။

Credit to နားလည္ရခက္ေသာ အဂၤလိပ္စကားလံုးမ်ား
‌Read More

Wednesday, 8 October 2014

ထူးကဲဟင်းလျားတို့၏ နောက်ကွယ်မှ လျှို့ဝှက်ချက်များ

ဟင်းလျှာမျိုးစုံတို့ကို ပိုမိုထူးကဲသော အရသာကို ပိုင်ဆိုင်လိုပါက အောက်ပါနည်းများအသုံးပြုကြပေသည်။

၁။ ကြက်သားဟင်းသည် အာလူးနှင့် အလိုက်ဖက်ဆုံးဖြစ်ပါသည်။ ကြက်သားကို ချက်သည်ဖြစ်စေ၊ ကြော်သည်ဖြစ်စေ အာလူးနှင့်တွဲစားပါက အရသာပိုမိုထူးကဲပါသည်။ ကမ္ဘာကျော်အစားအစာတစ်ခုဖြစ်သည့် KFC ကြက်ကြော်ကို အာလူးချောင်းကြော်များနှင့် တွဲစားကြသည်မှာ သက်သေဖြစ်ပါသည်။

၂။ ဘဲသားကို ပေါင်းစားသည်ဖြစ်စေ၊ ဘဲစတူးလုပ်စားသည်ဖြစ်စေ မှိုအမည်းနှင့် ဂျပန်တို့ဟူးကို ထည့်ပေးပါ။ ပိုမိုထူးကဲသော အရသာကို ပိုင်စေပါမည်။ (နာမည်ကြီးပြီး လူအများကြီးစားသုံးနေတဲ့ ဆိုင်အချို့မှာ နည်းစနစ်ကို လူသိမှာစိုး၍ မှိုနှင့် တို့ဟူးပါမှန်းမသိအောင် အဖတ်ကို ဆည်ထားတတ်ကြပါသည်)

၃။ ဆိတ်သားကို မချက်ခင်မှာ ဒိန်ချဉ်နှင့် သံပရာသီးကိုညှစ်ထည့်ပြီး အရင်နှပ်ထားရပါမည်။ ပြီးမှ ချက်လျှင် အညီနံ့လည်းပျောက်သလို အသားလည်းနူးပြီး ပိုစားကောင်းပါသည်။

၄။ ဂဏန်းကို အရသာပိုရှိအောင် ချက်စားရသည့်လှို့ဝှက်ချက်သည် ကြက်ဥဖြစ်ပါသည်။ ချက်စား၊ ပေါင်းစားသည်ဖြစ်စေ ကြက်ဥတစ်လုံးကိုတော့ ပါအောင် ထည့်ပေးပါ။

၅။ အကြော် ကြော်စားတော့မည်ဆိုလျှင် ဘူးသီးကြော်၊ ကြက်သွန်ကြော်စသည့် မည်သည့်အကြော်မဆို အကြော်ကြော်မည့် မှုန့်နှစ်ထဲကို ငှက်ပျောသီးတစ်လုံး ချေပြီး ထည့်လိုက်ပါ။ ရွှေကြည်မှုန့်အနည်းငယ်ကိုထည့်ပေးပါ။ အကြော်များ ဖောင်းဖောင်းလေးဖြစ်ပြီး ပိုမိုကြွတ်ရွစေကာ အရသာလည်း ပိုကောင်းစေပါမည်။ 

၆။ ခေါက်ဆွဲကို တရုတ်ဆိုင်ကခေါက်ဆွဲကြော်ငြာကဲ့သို့ မွှေးကြိုင်နေအောင် ကြော်စားချင်လျှင် အကြော်အိုးကို သီးသန့်ထားပါ။ ဆီဝနေသည့် အကြော်သီးသန့်အိုးသည် အနံ့နှင့် အရသာကိုပါ ကွာခြားစေပါသည်။

၇။ နာမည်ကြီး Chinese Restaurant များ၏ ဟင်းလျာတို့ အရသာလျှို့ဝှက်ချက်မှာ ကြက်ရိုးပြုတ်ရည် ဖြစ်ပါသည်။ မိုးလင်းကတည်းက ပြုတ်ထားသည့် ကြက်ရိုးပြုတ်ရည်ကို မည်သည့်ဟင်းကိုမဆို အနည်းငယ်စီ ခပ်ပေးပါက အရသာပိုမို ထူးကဲစေပါမည်။

၈။ ဝက်သားကို အချိုချက်ကလေး စားချင်လျှင် သကြားအနည်းငယ် ထည့်လိုက်ပါ။ ဝက်သားတရုတ်ချက်အရသာ ပေါ်လာစေမည်။

၉။ ယိုးဒယားနာမည်ကြီး တုံယမ်းဟင်းရည်ချက်စားမည်ဆိုလျှင် ထည့်ရမည့် ရှောက်ရွက်သည် ရှောက်ဘီလူးရွက် ဖြစ်ပါသည်။ ရိုးရိုးရှောက်ရွက်ထည့်လိုက်လို့ အရသာခါးသက်သက်ဖြစ်သွားကြသူများ သတိထားစရာပါ။ 

၁၀။ ကန်စွန်းရွက်ကြော်ကို အရောင်မမည်းသွားစေအောင် ကြက်သွန်နှင့် ဆားကို အုပ်ပေးလိုက်ပါ။ သို့မဟုတ် မကြော်ခင်မှာ ရေခဲရေထဲကို ဆားထည့်ပြီး စိမ်ဆေးပါ။

၁၁။ ထမင်းကို ဖြူဖြူဖွေးဖွေးလေးနဲ့ မျက်နှာပန်းလှစေချင်ရင် ဆန်ဆေးသည့်အခါ ရှောက်သီးအရည်လေး အနည်းငယ်ညစ်ထည့်ပေးပါ။

၁၂။ မုန့်ဟင်းခါးအရသာထူးကဲစေခြင်း၏ လျှို့ဝှက်ချက်မှာ ငါးဖယ်ရိုးပြုတ်ရည်ဖြစ်ပါသည်။ ၁၃။ အညာတို့ဟူးသုပ်၏ ထူးကဲသောအရသာလျှို့ဝှက်ချက်မှာ စဉ့်အင်တုံထဲမှာ ဖျော်ထားသည့်ဆားရည်သည် အဓိက ဖြစ်ပါသည်။

Credit to : စားဖိုဆောင်ချစ်သူ
‌Read More

Friday, 26 September 2014

The Difference between a Megabyte (MB) and a Megabit (Mb)

One thing that often gives people confusion is the difference between a Megabyte (used for file size) and a Megabit (used for download speeds). People often assume that a download speed of 1 Megabit per second (1 Mbps) will allow them to download a 1 Megabyte file in one second. This is not the case, a Megabit is 1/8 as big as a Megabyte, meaning that to download a 1MB file in 1 second you would need a connection of 8Mbps. The difference between a Gigabyte (GB) and a Gigabit (Gb) is the same, with a Gigabyte being 8 times larger than a Gigabit. 1 GB = 1024 MB 1 MB = 1024 KB 1 KB = 1024 Bytes 1 Byte = 8 Bit To calculate how long it will take a file to download over your connection, you can use Google's simple MB/Mb converter Copy From ; Open Signal
‌Read More

Monday, 15 September 2014

သူမနဲ့ ရက်၁၀၀ပြည့်အမှတ်တရ


ကျွန်တော်တို့၂ယောက်ရဲ့ စတင်တွေ့ဆုံမှုဟာ အများသူငါလည်း ဖြစ်လေ့ကြုံလေ့ရှိတဲ့ ပုံစံလိုမျိုး ခပ်ရိုးရိုးလေးပါပဲ။ထူးခြားဆန်းပြားတဲ့ တွေ့ဆုံမှုတစ်ခုတော့ မဟုတ်ခဲ့ပါဘူး။ ဒါပေမယ့် ထူးခြားမှုတစ်ခုက ကျွန်တော်တို့၂ယောက်ဟာ စပြီးရင်းနှီးပါပြီဆိုထဲက ဟိုးနှစ်ပေါင်းများစွာထဲက ရင်းနှီးခဲ့ကြသလိုမျိုးဖြစ်နေပြီး စတွေ့တွေ့ချင်းလူတွေလို ခပ်စိမ်းစိမ်းကြီးဖြစ်မနေခဲ့ကြတာ ကျွန်တော်နဲ့သူမရဲ့ ထူးခြားချက်တစ်ခုပေါ့။ ဒီ့ထက်ပိုပြီးထူးခြားမှုက ကျွန်တော်နဲ့သူမဟာ တိုင်ပင်ထားခြင်း မရှိပဲနဲ့ကို စိတ်တူကိုယ်တူဖြစ်ကြတာပါပဲ။ ဒီလိုအချက်တွေကြောင့်လည်း ကျွန်တော်တို့နှစ်ယောက်ဟာ အချိန်တိုလေးအတွင်းမှာ မယုံကြည်နိုင်အောင် သံယောဇဉ်ဖြစ်ခဲ့ကြတာပေါ့။ ဒီသံယောဇဉ်တွေက တစ်နေ့တခြား တိုးပွားလာပြီး ကျွန်တော်တို့၂ယောက် ချစ်သူအဆင့်ကို ကူးပြောင်းခဲ့ကြတာပေါ့။

   စိတ်တူကိုယ်တူ သံယောဇဉ်ကြီးတဲ့သူနှစ်ဦး ချစ်သူတွေဖြစ်လာကြပေမယ့် ကျွန်တော်တို့၂ယောက်ရဲ့ ချစ်သူသက်တမ်းတစ်လျှောက်ဟာ သာယာဖြောင့်ဖြူးခဲ့တာချည်းပဲ မဟုတ်ခဲ့ပါဘူး။ အဓိကကတော့ သူမနဲ့ မဆုံခင်တစ်ချိန်က ကျွန်တော်ရဲ့ စိတ်ထင်ရာကို ပျော်မလားဆိုပြီး လုပ်ဆောင်ခဲ့မှုတွေဟာ အခုသူမအတွက် စိတ်အနှောင့်အယှက် ဖြစ်စရာတွေ မကြာခဏ ဖြစ်ခဲ့ရတာပေါ့။အချစ်ကြီးသလောက် စိတ်လည်းကြီးလှတဲ့ သူမနဲ့ ကျွန်တော်ရဲ့ ချစ်သူဖြစ်စအချိန်တွေဟာ ကြည်နူးပျော်ရွှင်နေတာထက်စာရင် ရန်ဖြစ်လိုက် ချော့လိုက် စိတ်ဆိုးလိုက် ပြန်အဆင်ပြေလိုက် ဒီလိုနဲ့ပဲ ဖြတ်သန်းခဲ့တဲ့ အချိန်တွေက ပိုများနေသလားပဲ။ အခက်အခဲ အတားအဆီးတွေကြားထဲကနေ ချစ်ခဲ့ကြလို့လည်း လုံးဝအဆုံးအရှုံးမခံနိုင်လောက်အောင် သူမကို ကျွန်တော်ချစ်ခဲ့မိပါတယ်။ သူမဟာလည်း ကျွန်တော့ထက် မနည်းတဲ့အချစ်တွေနဲ့ ချစ်တဲ့အကြောင်းကို အားလုံးကိုဆန့်ကျင်ပြီး ကျွန်တော်ကို ရွေးချယ်ခဲ့ခြင်းနဲ့သက်သေပြခဲ့တာပေါ့။

   ချစ်သူသက်တမ်း တစ်လပြည့်ခါနီးမှာ သူမနဲ့ ကျွန်တော်အတွက် အမှတ်တရဖြစ်စရာ အကောင်းဆုံး ဖြစ်ရပ်တစ်ခုကတော့ သူမကျောင်းကို ကျွန်တော်လိုက်သွားခဲ့တယ်။ ကဗျာမဆန်လှတဲ့ ဆုံတွေ့မှုလို့ပြောလို့ရပေမယ့် ကျွန်တော်တို့နှစ်ယောက်အတွက်တော့ အရမ်းကိုလှပတဲ့ ကဗျာတစ်ပုဒ်ပါပဲ။ ဒီတွေ့ဆုံမှုလေးနောက်ပိုင်းမှာ ကျွန်တော်တို့၂ဦးရဲ့ ဖြစ်တည်ခဲ့တဲ့သံယောဇဉ် ၊ ရှိရင်းစွဲအချစ်တွေကို ထပ်တိုးလာစေခဲ့ခြင်းက ဒီတွေ့ဆုံမှုလေးရဲ့ အပေါင်းသဘောဆောင်ခဲ့တဲ့ ရလာဒ်လေးပေါ့။ ဒါကြောင့်လည်း တစ်ယောက်နဲ့တစ်ယောက် တစ်နေ့မတွေ့မရမနေနိုင် စကားမှ မပြောရရင် မနေတတ်တဲ့ အခြေအနေထိ ဖြစ်ခဲ့တာဟာလည်း ကျွန်တော်တို့၂ယောက်ရဲ့ Trademark လေးတစ်ခုလို ဖြစ်လာခဲ့တာပေါ့။

   ဒီတွေ့ဆုံမှုလေးအပြီး နောက်တစ်လအကြာမှာ သူမရဲ့မွေးနေ့ရှိနေတဲ့အတွက် ကျွန်တော်သူမကို အရမ်းတွေ့ချင်ခဲ့တယ်။ ဒါပေမယ့်လည်း ကျွန်တော်လုပ်နေတဲ့ အလုပ်က သူမနဲ့တွေ့ဖို့အတွက် အချိန်မပေးနိုင်ခဲ့ဘူးလေ။ ဒါကြောင့် ဖြစ်ချင်တဲ့ဆန္ဒလေးတွေကို မြှိုသိပ်ခဲ့ရတယ်။ ကျွန်တော်တို့၂ယောက်ရဲ့ အချစ်တွေကို ပျက်ရယ်မပြုရဲတဲ့ ကံကြမ္မာက သူမမွေးနေ့အမှီ သူမအနားမှာ ကျွန်တော်ကို ရှိစေခဲ့တယ်လေ။ ဒီဒုတိယအကြိမ်တွေ့ဆုံမှုကြောင့် ကျွန်တော်တို့၂ယောက်အနေနဲ့ ဘယ်လိုအခက်အခဲ အတားအဆီးတွေပဲရှိရှိ လုံးဝလက်တွဲမဖြုတ်တော့ဘူးဆိုတာ အသေချာဆုံး ဖြစ်ခဲ့ပါတယ်။

   ဒီနေ့ဆိုရင် ကျွန်တော်နဲ့သူမ ချစ်သူသက်တမ်း ရက်၁၀၀ ပြည့်မြောက်ခဲ့ပြီ။ ဒီရက်၁၀၀ အတွင်းမှာ ကျွန်တော်တို့၂ယောက်အနေနဲ့ ပျော်ရွှင်စရာ ကြည်နူးစရာ ရင်ခုန်စရာတွေအပြင် ပြဿနာတွေ အခက်အခဲတွေ အမျိုးမျိုးသော စိတ်လှုပ်ရှားဖွယ်ရာတွေကြုံတွေ့ခဲ့ရပေမယ့် ကျွန်တော်တို့နှစ်ယောက် ထားထားတဲ့ကတိကတော့ ဘယ်လိုအကြောင်းနဲ့မှ လမ်းမခွဲကြေးဆိုတာပဲလေ။ ဒီကတိစကားကို အကောင်အထည်ဖော်ဖို့ကတော့ ကျွန်တော်တို့နှစ်ယောက် အမြဲတမ်း လက်ကိုခိုင်ခိုင်တွဲထားဖို့ပဲပေါ့။ အဲ့လိုလက်တွေခိုင်ခိုင်တွဲနိုင်ဖို့အတွက် ကျွန်တော်မှာ ခွန်အားတွေအပြည့်ရှိတယ်။ အနာဂတ်ကို စိတ်ကူးနဲ့တင်ပုံဖော်နေတာမဟုတ်ပဲ တကယ်လက်တွေ့ကျကျ အကောင်အထည်ဖော်နေတဲ့အတွက် စိတ်ဓာတ်ခွန်အား အပြည့်ရှိနေတယ်ဆိုတာကတော့ သူမကို မေးမကြည့်ပဲ ကျွန်တော်သိနေတယ်။ 


   ကောင်မလေးရေ…. ငါတို့နှစ်ယောက်ရဲ့ ချစ်သူသက်တမ်းဟာ ဒီနေ့(၁၄.၉.၂၀၁၄)မှာ ရက် ၁၀၀ နောက် ၁၀၁,၁၀၂,…., ၁၀၀၀၀ မက ရက်ပေါင်း လပေါင်း နှစ်ပေါင်းများစွာတိုင်အောင် မင်းရဲ့အနားမှာနေရင်း မင်းကို စိတ်ချမ်းသာအောင် ဖြည့်ဆည်းပေးချင်တဲ့သူတစ်ယောက် ရှိနေတယ်ဆိုတာ ဘယ်တော့မှ မမေ့နဲ့နော်။

မင်းကို ထာဝရဂရုစိုက်ပြီး ချစ်နေမယ့်
ကို ….. 👩‍❤️‍💋‍👨
‌Read More

Sunday, 14 September 2014

ကြက်ဥပူတင်းလုပ်နည်း

ပါဝင်ပစ္စည်းများ.
၁။ ကြက်ဥ - ၆ လုံး
၂။ သကြား - ၁ ကျပ်သား
၃။ နို့ - ၄၀ ကျပ်သား





ပထမဦးစွာ ဇလုံခပ်ကြီးကြီးတလုံးထဲကို ကြက်ဥ ၆ လုံးဖောက်ထည့်ပါ။ သကြား ၁၂၀ ဂရမ်ထည့်ပါ။ ပြီးရင် နှံ့အောင် သကြားကြေအောင်ထိမွှေပါ။

သကြားကျေပြီ ဆိုရင် နွားနို့်ကို ဖြေးညှင်းစွာ အကုန်လောင်းထည့်ပါ။ ထပ်မွှေပါ။
သတိထားရမှာက အမြှပ်မထအောင် မွှေပေးပါ အမြှပ်ထရင် ပူတင်းပုံလှမှာမဟုတ်လို့ပါ။

နောက်တဆင့် ပန်းကန်လုံး အကြီးထဲကို ရေစစ် ခပ်ပါးပါးလေးနဲ့ ခုနက ခေါက်မွှေထားတဲ့ အရည်တွေကို လောင်းထည့်ပြီး စစ်ပါ။
ရရှိလာတဲ့ ထို Pudding ရေကို မိမိကြိုက်နှစ်သက်ရာ ခွက်ကလေးများထဲသို့
ထည့်ပြီး ဒန်အိုးအကြီး ထဲတွင် အစီအရီ ထည့်ထားပါ။

ထိုခွက်မလေးများထည့်ထားသောဒန်အိုး ထဲသို့ခွက်ကလေးများဧ။်
လေး ပုံတပုံ ရောက်အောင် ရေလောင်းထည့်ထားပါ ပြီးလျှင် ဒန်အိုးကိုအဖုံးအုပ်ပါ။ (သတိ၊ အတွင်းမှ ခွက်ကလေးများ အဖုံးမအုပ်ပါ။ ဒန်အိုးအကြီးကိုသာ အုပ်ရပါမည်။)

ပြီးလျှင် 150 ဒီဂရီအပူချိန်ရှိသော မီးဖိုပေါ်သို့ ထိုဒန်အိုးကိုတင်ပြီး ၁ နာရီခန့်ဖုတ်ပါ။

တနာရီကြာပြီးသော ထိုဒန်အိုးကိုယူပြီး ဒန်အိုးထဲမှ ပူတင်းခွက်ကလေးများကို
ထုတ်ပြီး အအေးခံပါ။ အေးသောအခါ သုံးဆောင်နိုင်ပါပီ။ း)

အချိန်ကုန်လည်းသက်သာ ငွေကုန်လဲသက်သာ လွယ်လဲလွယ်တယ်နော်

တခါမှ မလုပ်ဖူးသေးလဲ ယုံကြည်စွာပြုလုပ်ကြည့်ပါ း)
‌Read More

Ko Thurein ၏စုစည်းထားမှုများ © 2010 စတင်မှတ်သားစုစည်းသည် | Powered by:Blogger

Designed By:Windroidclub ဖန်တီးသူ:Ko Thurein